Familieterapi og parterapi

Familieterapi er en form for psykoterapeutisk behandling, der en terapeut arbeider med en familie eller par, i stedet for å arbeide med enkeltindivider. Formålet er gjerne å få familien som sosial enhet og gruppe til å fungere på endrede premisser enn slik den fungerte (eller ikke fungerte) før.

Bearbeiding av familierelasjoner og parveiledning/foreldrerådgivning er kjent fra flere kulturer og tidsaldere. Mange ritualer bygger opp om pardannelser, slik som ekteskapsinnstiftelse. I vestlig kultur er det vanlig å regne at familieterapi oppsto sammen med sosialt arbeide og andre bevegelser fra 1890/1900årene.

Familieterapeuter kan ha forskjellig fagbakgrunn og legge forskjellige modeller til grunn for sin spesielle arbeidsmåte. Felles er en tanke om hva en optimalt fungerende familie kan være, og metoder og teknikker velges ut fra hva den enkelte terapeut kan få til å fungere i forhold til egne evner og ferdigheter i forhold til familien som enhet.

Tanker om at familieforhold hadde betydning for barns utvikling var ikke uvanlige blant psykologer og psykiatere allerede før år 1900. Tanken om å samle familien og arbeide direkte med den kom imidlertid noe senere, da i form av ekteskapsveiledning og foreldrerådgivning.

Å rette opp dynamikk innen familie slik at alle kunne fungere bedre som team/familie er målsetting. Arbeidsmåten kunne varieres etter hva en regnet med ville fungere best i forhold til familien og dens sosiale bakgrunn.

En familieterapeut/parterapeut ville søke å påvirke dynamikken i forholdet mellom deler av familien, som synes å vedlikeholde den eksisterende situasjonen, slik at behov for å opprettholde den negative sirkel ble redusert, helst uten å gjøre en annen til neste problemprodusent.

Jeg jobber med fleksible og individuelle terapiløsninger for å bedre familiemiljø/partilknytting og øke forståelse i dialog mellom familiemedlemmer eller par.